Галерия

История на движението

След като не се съгласихме да плащаме за основен ремонт на водопроводната система, на 30март се изнесохме в Левски В, където ремонтите нямат край, но пък си имаме декар земя за обработване и силна подкрепа от общността. Към ден днешен отново действаме, като се надяваме този път да имаме повече време да се разразвие мястото.

Къщата на “Лъвов мост” беше достъпно място заповечето от нас, за хората в затруднено положение и за достъп до “Женски пазар” където събирахме често зеленчуци с нетърговски вид.

Първи и може би последен опит да се помещаваме в апартамент, понеже “всякакви хора” идват (забележете) да се къпят. Беше свикано общо събрание и буквално ни изгониха.

Буквално на гърба на “Женски пазар” в изоставена бивша пицария. Намерихме подслон срещу призрачен паркинг, обитаван от бай Ангел. За съжаление сметката от 1500лв за един месец ползване на ток ни накра да се преместим.

Паралелно с нанасянето си на “Женски пазар” стартирахме инициатива за приготвяне на “Солидарен хляб”. Всяка последна неделя от месеца.

С наемането на физическо пространство беше логично да стартираме два пъти в седмицата и “Солидарен душ”. Инициатива позволяваща хора в затруднено положение да поддържат хигиена.

Освен зеленчуците с нетърговски вид, за нас беше важно да имаме място на което да се научим да отглеждаме от семенце екологично чисти зеленчуци. За наше щастие вече имаше такова пространство и общност, която да ни помогне да стартираме в градина заДружба.

Обичайно Храна, не война се включва в различни екологични и социални протести, които се борят за един по-справедлив свят.

Солидарна кухня или по-скоро пикник се провеждаше всяка неделя на минералните води пред халите. До момента в който ни беше направена забележка от органите на реда и трябваше да прекратим дейност под открито небе и да престанем с нелегалните пикници на които се събираме да ядем на обществени места. Проявеното разбирателство към каузата от определени хора все пак даде шанс и ни насочи. Все още обаче няма такава подкрепа от властите за социални политики и дейности като цяло. Докато това не се промени, ние ще продължим да съществуваме.

На предоставен терен от Фабрика Автономия в изоставена бирена фабрика, всяка неделя се събирахме да споделяме храна и дрехи заедно. Естествено до момента в който един от хазяите е казал, че не може всякакви хора да влизат в наетото помещение веднъж седмично. След като Фабрика Автономия се премести и ние се преместихме на минералните води за да привлечем обществен интерес към проблемите на крайната бедност.

Движението стартира като протест срещу войната и прераства в социално и екологично отговорно общество на което му пука за природата и за хората в нужда.