Галерия

История на движението

В настоящето Храна, не война действа в Левски В, където ползва частен имот с къща и един декар двор под наем. Това позволява и включването на градско градинарство паралелно с останалите дейности на движението.

Къщата на “Лъвов мост” беше повече от достъпно място, за хората в затруднено положение и за достъп на доброволци до “Женски пазар” където се събираха ежеседмично зеленчуци с нетърговски вид.

Първи и може би последен опит за Храна, не война да се помещава в апартамент. Както се казва от някои хора: “Много е хубаво, но не и в моя двор”.

Буквално на гърба на “Женски пазар” в изоставена бивша пицария. Намери се подслон срещу призрачен паркинг, обитаван от бай Ангел. Може би най-смислената локация на която се достигаше до на най-много хора в нужда.

Паралелно с нанасянето си на “Женски пазар” се стартира инициатива заедно с Хлебна къща – София за приготвяне на “Солидарен хляб“. Всяка последна неделя от месеца се говори по дадена позитивна тема, докато хлябовете се пекат.

С наемането на физическо пространство беше логично да се стартира и два пъти в седмицата и “Солидарен душ”. Инициатива позволяваща хора в затруднено положение да поддържат хигиена.

Освен зеленчуците с нетърговски вид, за нас беше важно да имаме място на което да се научим да отглеждаме от семенце екологично чисти зеленчуци. За наше щастие вече имаше такова пространство и общност, която да ни помогне да стартираме в градина заДружба.

Обичайно Храна, не война се включва в различни екологични и социални фестивали, дискусии и протести които се борят за един по-справедлив свят.

Солидарна кухня или по-скоро пикник се провеждаше всяка неделя на минералните води пред халите. До момента в който беше направена забележка от органите на реда и трябваше да се прекратят дейностите под открито небе и инициативата да се пренесе на закрито. Проявеното разбирателство към каузата от определени Хора в и извън властта все пак даде шанс и позволи нещата да продължат да се случват. 

Всяка неделя Храна, не война в изоставената бирена фабрика Фабрика Автономия 

Движението стартира като протест срещу войната и прераства в социално и екологично отговорно общество на което му пука за природата и за хората в нужда.