Солидарни реАкции

Солидарен клуб
Солидарният клуб на Храна, не война - София включва физическото, виртуалното и духовното пространство за обединение и взаимопомощ на база солидарност с принципите на Храна, не война - София. Понастоящем, физически се помещаваме на адрес ул. „Георг Вашингтон“ 51. Разполагаме и с виртуална координационна група, в която може да кандидатствате да се включите при желание за системно участие в нашите дейности.
Солидарна градина
Солидарна градина ЗаДружба на Храна, не война – София е съвместна инициатива с Градско Градинарство – София. На общински терен в кв. Дружба отглеждаме заедно различни плодове и зеленчуци на кооперативен принцип, с отворено участие на доброволци. Основната част от отгледаната продукция е насочена за нуждите на солидарната кухня. Останалата се поделя между най-активните участници в дейностите в градината.
Солидарен гардероб и дрешник
Храна, не война - София набира редовно дарения на сезонни дрехи и обувки. Част от подходящите за щамповане или преправяне, се предлагат в последствие за продажба на акции “Солидарен гардероб”. Набраните средства се влагат на сто процента за поддръжката на солидарния клуб. Останалите дрехи се разпределят между хората в неравностойно положение от нашата общност, съобразно конкретните им нужди. Непотребните в крайна сметка дрехи, се пренасочват към приятелски инициативи. Една от тях е ферма-приют за животни, пострадали от насилие “Приятели на четири крака”.
Солидарен интернет
Солидарният клуб на Храна, не война - София разполага с компютър и предлага достъп до интернет за хората в неравностойно положение. Осъществява се съгласувателна връзка с онлайн координационната група на солидарния клуб, информация за незаети работни места, социални услуги, медийното отразяване на дейностите на клуба и нашите съмишленици и др. Активистите на Храна, не война - София предоставят помощ за усвояване на нужните компютърни умения за хората от общността, намиращи се в неравностойно положение.
Солидарен кръг за взаимопомощ срещу насилието „Не си сам(А)“
“Не си сам(А)” е дискретен кръг за трансвключваща взаимопомощ на бивши и настоящи жертви на насилие, основано на пола и домашно насилие.
Солидарен веган хранкооп
Солидарният веган хранкооп е един от изразите на стремежа ни към проява на солидарност с всички живи същества и отговорност към околната среда. Той обединява производители и потребители на храна от растителен произход, които си взаимодействат отвъд търговския обмен. Възможностите за предварителни групови поръчки на продукция, подпомагане на производителите за поддръжка на стопанствата им. Администрирането на обявите за тяхна продукция, логистиката по доставките, солидарната подялба на наличностите и друга взаимопомощ между потребителите от кооператива. Насочване на част от закупената продукция към солидарната кухня на Храна, не война - София и прочие определят отличителния облик на инициативата.
Солидарна кухня
Като водеща дейност на всички активисти на международното движение Food Not Bombs, чиито местни представители се явяваме, солидарната кухня на Храна, не война – София е посветена на приготвянето и споделянето на веган храна заедно с хора в неравностойно положение. Стараем се да спасяваме храна, застрашена от изхвърляне (по изключение – и вегетарианска, но никога месна), събираме дарения от пазари, домашни градини, домакинства, заведения за обществено хранене, малки хранителни магазини, супермаркети. Част от зеленчуците и плодовете, които приготвяме в солидарната кухня са отгледани от самите нас, в солидарната ни градина.
Солидарен хляб
Солидарен хляб е съвместна инициатива на Храна, не война – София и Хлебна къща – София. Всеки месец посвещаваме една събота на месенето на хляб за неделната солидарна кухня. Включване на хора в неравностойно положение, други активисти от солидарния клуб и допълнителни доброволци. Важно е да отбележим, че иде реч за нещо повече от месене, при следване на надслова “Месим да се смесим”
Солидарен душ
“Солидарен душ” е осигурената във физическото пространство на солидарния клуб възможност за свободно ползване на топла баня. Ползващите я, са хора в неравностойно положение, които са без дом или без възможност да заплатят сметките за ток и/или вода в домовете си.
Солидарно убежище
Солидарното убежище е инициатива на солидарния клуб на Храна, не война - София, която осигурява подслон през студените зимни месеци на хора без дом, чийто достъп до общинските кризисни центрове е по някакъв начин възпрепятстван. Както всички останали дейности на солидарния клуб, и тази предполага активно участие на хората в неравностойно положение във вземането на решения за инициативата и нейното осъществяване.
Подкрепа и провеждане на протестни акции с еко-социална насоченост
Активистите на Храна, не война по цял свят споделят веган храна както с хора в неравностойно положение, така и с участниците в различни антиавторитарни протести за еко-социална справедливост.
Доброволчески ден
Все по-голяма популярност набира предлаганата от солидарния клуб на Храна, не война - София възможност за доброволчески ден чрез участие в акциите на солидарната кухня или солидарната градина. Възползвалите се от нея досега организации включват редица компании в сферата на IT, банковите услуги, търговията с храни, както и образователни инициативи - училища, занимални.
Веган фестивал на солидарността
Веган фестивал на солидарността е ежегодна инициатива на Храна, не война - София по повод Международния ден на правата на животните, включително хората - 10 декември. Солидарни концерти, изложби, кулинарни и козметични работилници, прожекции, дискусии, улични акции са примерите за събития, провеждани към досегашните издания на фестивала. С активното участие на хората в неравностойно положение, други доброволци и нашите партньорски организации.
Солидарен кетъринг
Активистите на Храна, не война - София са в готовност да предложат веган кетъринг за различни събития в социалната и културната сфера срещу дарения в полза на солидарния клуб. Конференция по проект за градско земеделие, фестивал за социално ангажирано изкуство, лична сватба са примери за конкретни видове събития, които сме подкрепяли със солидарен кетъринг дотук.