You are currently viewing Солидарна градина / Solidarity garden

Солидарна градина / Solidarity garden

И тази година в заДружба стартира динамично. Вече обрахме спанак, салата, лук, грах, бакла. В момента колтучим домати, връзваме краставици, сеем боб и тикви, гледаме картофи, тиквички, цветовете на брюкселското зеле от миналата година вече са оформили семена, за да имаме занапред. Подправките пък растат навсякъде. Имаме си и нов градинар – Жабчо. Всичко това – благодарение на включилите се да помогнат активно в Солидарна градина и на съседите в общността, без които нямаше да се вдъхновяваме и да напредваме така бързо във времето. Сега сме с двойно повече пространство за поливане, плевене и бране на храна. Благодарение на Водна Кула Арт Фест, имаме и частен терен, предоставен безвъзмездно за ползване.

Включете се и вие

Чрез добросъвестните граждани, отстъпили място, виждаме хубав пример за това как може да оползотворяваме завзетата пустееща земя и да я превръщаме в райски градини. Тази събота от 13ч. отново сме на терен в Градина заДружба. Ако искате да се включите към инициативата за Градско градинарство, която показва характер и се развива успешно вече от 7 години, пишете на страницата на Градско Градинарство – София.

Споделени градинки

Нашият Влади, с когото сме месили заедно хляб и всяка година ни дарява разсади за градината, неуморно продължава напред. След Герман, направи и втора градина споделена зеленчукова градина, този път в София Споделена градинка в Изток.

Пред блока

Деси Танева пък започна да копае пред блока си. Понеже н’ема нерви да пътува насам-натам с градския транспорт до съществуващите споделени зеленчукови градини в София. Тя предпочита да вложи времето за път в кОпане. В момента сигурно вече си яде от салатата, отгледана пред блока си. На освободеното място си е засадила други зеленчуци. Освен окопирането на изоставени казарми за превръщането им в зеленчуко-плодови градини, тя помогна доста при оформянето на пермакултурната ни мандала в заДружба. Супер си, Деси!

Горичка закопа

Приятелите ни от Горичка последваха примера на Градско градинарство – София. Те си направиха своя Демонстративна зеленчукова градина. От тази година можете да се включите и с тях в Студентски град. Миналия сезон Диляна ни помогна да посадим пиперо, а сега помага с координация и усилия за развитие на новото място.

С лУбоф от общината

От Столична община пък казаха, че имат терени за градинарство за безвъзмездно споделяне с гражданите. Животът обаче е кратък и не можем да си позволим да чакаме, така че ние мислим да си действаме. След този позитивен и изпълнен с щедрост и позитивни емоции ден, няма как да не поискаме на следващи дискусии безвъзмездно и читалищата в полза на солидарните ни сбирки

❤