You are currently viewing Облагородяване на градската среда

Облагородяване на градската среда

🌱Градско градинарство на балкона и облагородяване на зелените площи според пандемичните мерки

На много от нас ни е писнало да гледаме как кварталният нехранимайко паркира върху поляната пред блока или си мята небрежно фасчето през терасата. “Време е да вземем нещата в свои ръце и да си върнем околоблоковите пространства”. За целта ще са нужни няколко часа седмично за работа и познания по така нареченото “Градско градинарство“. Това, което може да направите още сега е да ги последвате в социалните мрежи, за да получавате ценни съвети, а след това да започнете да практикувате.

🌱 Споделени компостери (Една инициатива на “Zero Waste – Sofia” и “Судентска компостираща задруга”)

Независимо от избора на терен за отглеждане на растения ще ви се наложи да подсилвате периодично почвата с богата на хумус смес, която самите вие може да си произведете. Компостерите увеличават своя брой и всеки може да ги намери в картата Споделени компостери . Възможно е да ползвате най-близкия до вас или да направите свой.

🌱 Ако трудно запълвате компостера си или търсите съмишленици, може да пишете до:

🌱 Презентация на “Общностни градини

Тази година решихме да се включим във феста на AlterAgro с презентация за “Общностни градини“. На 16.05 в събота от 14ч, ще ви разкажем:
Как се включихме в една от градините на Градско градинарство – София;
– Защо е важно всеки да си отглежда храната локално;
– Къде може да се присъедините към съществуваща градинка (Горичка, Обеля, Студентски град, Фабрика Автономия) или да стартирате своя.
– След лекцията ще има време и за дискусия.

Заредихме се със семена от “Зеленият отбор на България” и приятели

Доброволци за зелено бъдеще

Ако пък искате да минавате между кашпи с цветя, вместо паркирали коли

*Любопитно

#nakedgardenday се провежда всяка първа събота от месец май. След като “заработиха планините” може отново да възстановим връзките си с природата на здравословно разстояние един от друг