You are currently viewing Вкусните образователни био-градинки

Вкусните образователни био-градинки

Въведение:

Както знаете по нашите земи от край време се мяркат хора, които ровичкат нещо в зелените околоблокови пространства. Откакто започнахме да си отглеждаме храна с помощ от Градско градинарство – София, забелязахме, че има все повече подобни инициативи.

“Учене чрез преживяване”

От мотото на организацията става ясно, че практика и теория вървят ръка за ръка (По време на карантина с разсад у дома). Крайните резултати са щастливи и здрави хора, които са вдъхновени да претворят запустелите тревни площи около блоковете си. Примерни варианти – красиви цветни, зеленчукови градини, вместо в паркинги. Всичко това е събрано в артистичен наръчник с полезна информация. Така всеки може да се ориентира лесно и да взима пример от най-добрите практики.

Причината:

Във времена на пандемия и недостиг на свежа храна земеделието и локалното производство стават все по-актуални и необходими. Промяната в климатичните условия, здравословният начин на живот, новите запознанства и нуждата от време сред природата са едни от главните причини да влезем в градината след карантината и да се накаляме.

Идеята:

Вкусните образователни био-градинки е инициатива на няколко добри човечета, които са концентрирали доброволчески усилия върху работата с деца от 3 до 6 години, родители и учители, с които заедно отглеждат билки и зеленчуци с образователна цел във всяко училище и детска градина.

Призив за действие:

Тъй като сезонът никога не свършва, приканваме всеки от вас да се замисли за бъдещето, както от екологична, така и от социална гледна точка. Докато се карантинирате вкъщи може да отгледате някое разсадче, което след време да засадите в кварталната детска градина или пред блока.

Контакти: